De aller rareste instrumentene


Noe av det morsomme med musikk, er at du kan lage musikk med nesten hva som helst. Til å begynne med trenger du jo ikke noen instrumenter i det hele tatt, så lenge du har stemmen din. Den menneskelige stemmen kan også erstatte en mengde ulike instrumenter, i form av for eksempel «beatboxing». Å lage en liste over hva som er de rareste tingene å lage musikk med er altså ikke enkelt, så vi ser på noen av de mer kreative instrumentene som er laget spesifikt for å lage musikk.

Noen av de rareste instrumenten

Et instrument som dukker opp på mang topplister over rare instrumenter, er theremin. Dette instrumentet ble laget av Leon Theremin i Sovjetunionen tilbake i 1928. Den består av en sender og en mottaker, med et elektromagnetisk felt mellom. Ved å bevege hendene sine mellom disse to delene, kan musikern lage ulike toner. Til tross for at thereminen ikke har blitt noen stor suksess, har den likevel fortsatt å utvikle seg.

Det finnes en rekke instrumenter som er relativt mye større enn den vanlige utgaven:

Fløyten «Hyperbass flute»

Dette er en fløyte, med omtrent 15 meter rør. Det er selvfølgelig mulig å diskutere hvorvidt dette virkelig er en fløyte, eller noen annen form for blåseinstrument. Uansett er det et stort og annerledes instrument.

Den gigantiske bassen «Octobass»

For deg som er veldig, veldig høy. Denne bassen er faktisk hele 3,48 meter høy og ble laget av Jean-Baptiste Vuillaume i 1850. Med den gigantiske høyden, er det ikke mulig for et menneske å spille på den på en vanlig måte. Derfor må den som bruker en «Octobass» stå ved siden av den på en konstruksjon som også gjør det mulig å kontrollere alle funksjoner.

Lag dine egne instrumenter, av ting du har hjemme

Det finnes som nevnt egentlig ingen grenser for hva du kan spille musikk på, og du kan lage instrumenter av nesten alt du har hjemme. Noen forslag er for eksempel:

En panfløyte av sugerør?

Et instrument som er ekstremt enkelt å lage, og helt fint å spille på, er en hjemmelaget panfløyte. Nå er kanskje sugerør av plastikk på vei ut, men noe de absolutt kan brukes til er å lage en enkel panfløyte.

En xylofon er enkel å lage – med vann.

Du trenger helt enkelt bare å fylle noen glass med ulike mengder vann, og så prøve deg frem. Ulike høyde på vannet vil gi ulike toner.

En tambourine eller banjo av en papirtallerken?

Hvis du vil lage en enkel tambourine eller banjo, så trenger du bare en papirtallerken, noen tråder og noen sorts bjeller. 

Det er altså bare fantasien din som setter grensene for hvilke ting du kan bruke for å lage musikk!