De beste nettstedene for lydentusiaster


Det er mange rundt om i verden som har et brennende interesse for lyd, og det beste stedet å møte likesinnede på er selvfølgelig internett. Uansett om det handler om YouTube, egne forum eller enkeltpersoner som har laget nettsteder om lyd – vil du lese om det eller se på det så finnes det der ute.

Alle entusiaster har sine egne favorittsider på nett, og på den måten skiller seg ikke lydentusiaster ut fra andre grupper som for eksempel de som har et stort interesse for spill på nett og samles om å finne de aller beste stedene hvor de kan spille kasinospill eller bruke en Mobilebet bonuskode, eller lignende netttilbud.

YouTube – en visuell opplevelse av lyd?

Når du ser på en video på YouTube er det kanskje ikke alltid at lyden er i sentrum. Som standard er det vanligvis 128 kbps AAC som er kvaliteten på lyden du hører, men egentlig har den siste komprimeringen ikke så mye å si sammenlignet med kvaliteten på den opprinnelige filen. På YouTube Music er det dessuten mulig å velge 256 kbps AAC, men det vil da egentlig bare være relevant når du faktisk skal høre på musikk via YouTube.

Poenget med denne avklaringen vedrørende lydkvalitet på YouTube, er at du selvfølgelig aldri kan bruke en video på YouTube for å vurdere kvaliteten til lydutstyr. Det er for mange feilkilder på veien fra utstyr og opptak til din opplevelse foran skjermen. Likevel er YouTube en svært populær kanal for alt fra videoer om det nyeste utstyret i høy prisklasse til restaurering av retro utstyr fra 70-tallet.

YouTube er dessuten også en god markedsføringskanal for lydentusiaster, som da også kan generere trafikk til sine andre plattformer. Det kan da handle om både egne nettsider og andre tjenester for deling av innhold og videoer, eller tjenester der du også kan gi støtte – som for eksempel Patreon.

Noen populære forum og temasider

Hvis du er på jakt etter en møteplass for akkurat det du er interessert i innenfor verden av lyd, er et søk ofte en god start. Utvalget er helt enkelts å stort at du er nødt til å snevre inn fra det å bare se etter et forum der du kan snakke om lyd.

-Det finnes en mengde mer eller mindre generelle forum, der du finner forumtråder om alt mellom himmel og jord. Det kan være en god start hvis du er på jakt etter inspirasjon. Se for eksempel stereophile.com/forum.

-Hvis du virkelig vil sette deg inn i detaljene innenfor et tema, finnes det spesialiserte forum for akkurat det du er på jakt etter. Et område som virkelig har fått en renessanse er markedet for platespillere, og på steder som vinylengine.com/turntable_forum/ kan du stille spørsmål om alt fra hvilken platespiller du bør kjøpe til hvilket trykk du skal ha på stiften.

Det finnes selvfølgelig også en rekke norske nettsteder og publikasjoner som det er lurt å følge med på. Til tross for nedgang i magasinmarkedet leverer for eksempel Lyd & Bilde fortsatt godt innhold om lyd.