De beste strømmetjenestene med høy lydkvalitet i 2019


Strømming dominerer musikkmarkedet i dag, og det selges svært lite musikk på fysiske formater som CD. Hovedårsaken til dette er det fantastiske utvalget du får tilgang til via strømmetjenester som Tidal eller Spotify. Det er umulig for tradisjonelle medier som CD eller vinyl å konkurrere med dette tilbudet. Selv ulovlige alternativer som gratis nedlasting av kopiert musikk, kan ikke konkurrere med strømming.

Hvor viktig er lydkvaliteten som strømmetjenesten tilbyr?

Noen vil kanskje si at det er et unødvendig spørsmål å stille, det må jo alltid være ønskelig å levere musikken i høyest mulig kvalitet? Det er likevel ikke alltid sannheten. I teorien kan vi se for oss at det finnes i hvert fall tre ulike kvalitetsnivåer som er relevante for vanlige forbrukere å kjenne til:

-Komprimert lyd, ofte i kvaliteten 320 kbps men også i lavere kvaliteter som 256 kbps og 128 kbps. Dette er lydkvaliteten du får via vanlige strømmetjenester.

-Lyd i «CD-kvalitet», det vil si frekvenser opp til 22kHz. Lyden fra den klassiske CD-platen er altså av høyere kvalitet enn det som vanligvis leveres via strømming.

-Lyd som leveres i enda høyere kvalitet, som noen ganger kalles for en «studio master» eller 24-bit lyd. Her kan innspillingen dekke frekvensområder opptil 192 kHz. 

Det kan altså fremstå som at vi som bruker strømmetjenester kun har tilgang til den laveste kvaliteten, og at hovedprioriteten da må være å bruke tjenester som kan tilby høyere kvalitet enn den vanlige 320 kbps. Her er det likevel viktig å huske på flere andre faktorer:

-Mange spiller av musikk via mobil og mediokre eller direkte dårlige hodetelefoner. Da hjelper det lite å bruke en kilde med høyere kvalitet. Prioriter heller gode hodetelefoner og eventuelt en god mobil DAC.

-Er det virkelig mulig å høre forskjell? Anerkjente The Guardian lot en gruppe lydentusiaster sammenligne de tre kvalitetsnivåene over, og de var enige om at det var mulig å høre forskjell. Likevel var ikke denne forskjellen veldig stor, og det er svært usikkert om den vanlige mannen i gata vil merke dette.

Hvilken tjeneste tilbyr høyest kvalitet?

Hvis du har alt av utstyr på plass, og vil prøve ut strømming i høy kvalitet, er det selvfølgelig ikke noe i veien for å velge en leverandør som kan levere høy kvalitet.

For nordmenn er det sannsynligvis Tidal som er det mest nærliggende alternativet, de tilbyr CD-kvalitet og 24-bit/96kHz i tillegg til tradisjonell 320 kbps. I tillegg finnes det nisje-løsninger som Qobuz eller Primephonic. Deezer er en annen leverandør som er stor utenfor Norge og kan tilby strømming med høyere kvalitet.

Heldigvis er det ikke lange bindingstider hos strømmetjenestene, så det er mulig å prøve seg fram og se om den teoretisk høyere kvaliteten virkelig er hørbar gjennom hodetelefonene på trikken.