En guide til det beste rimelige utstyret for lydentusiasten


Som vi nevnte i en annen artikkel, er det viktig at du tenker nøye over hvordan du ønsker å bygge opp ditt lydsystem. Løsningen kan være alt fra å kjøpe brukt, til å sette sammen en god kombinasjon med en DAC og gode høyttalere.

Hvis vi forutsetter at du er på jakt etter et nytt system, og i en akseptabel prisklasse, kan vi fokusere på et par ulike løsninger:

-En DAC som kan brukes med eksisterende lydkilder.

-En full pakke til hjemmet, med eller uten trådløse høyttalere.

En DAC – den enkle og rimelige inngangsbilletten til god lyd

Fordelen med en DAC er at du kan bruke dine eksisterende lydkilder, som for eksempel PC eller mobil, og dessuten kan bruke dine eksisterende høyttalere og hodetelefoner. Hvis du ikke har gått for det aller billigste utstyret tidligere, er det ofte ikke høyttalerne som er den begrensende faktoren.

Det finnes mange gode alternativer innenfor denne kategorien, vi kan trekke frem et par eksempler:

-Audioquest Beetle. Dette er en svært liten enhet, som har fått gode omtaler i tester. Dessuten kan du få den for rundt et par tusenlapper, og den har innganger for både USB og optisk lyd. Den er også relativt kompakt, selv om det ikke er en DAC som du kan bruke på farten med en mobil. Dette kan være en god start for deg som skal kjøpe en DAC for første gang.

-Henry Audio. Denne er ikke noen nyhet, men vi må definitivt trekke frem denne DAC-en som er utviklet i Norge, og laget i Tyskland. Den koster kanskje et par hundrelapper mer enn Audioquest Beetle, men du får til gjengjeld en flott enhet som også er topptestet mange steder. 

-Du kan få tak i DAC-er som koster flere hundre tusen, men for vanlige lydentusiaster er det innenfor kategorien over som det er lurt å se. Du får en flott kombinasjon av pris og ytelse.

Full pakke for en nybegynner

Det var kanskje enkelt å anbefale en DAC, å si hvilket komplett system som er riktig er en mye vanskeligere jobb. Noen råd på veien kan være:

-Et komplett stereosystem, med en receiver og høyttalere, kan være et alternativ. Spesielt hvis du vil ha med nye høyttalere, og dessuten gjerne vil ha mulighet å spille CD-er, er dette et godt valg.

-Multi room løsninger som Sonos er det kanskje noen som er skeptisk til. Det er det egentlig ingen grunn til, hvis du vet hva du går til er dette komponenter som selges selv av fagbutikker. Når du velger et godt system, kan disse være en komplett løsning. Alternativt kan du kombinere de med en separat receiver eller lignende fra en annen produsent.

-Som en sorts joker, vil vi gjerne nevne muligheten å kjøpe et brukt lydsystem. Dette forutsetter selvfølgelig at det ikke er streaming og andre nymotens løsninger som er viktig for deg. Hvis du går for et brukt system, kan du både få en unik lydopplevelse og spare miljøet med gjenbruk.

Så bruk litt tid på å sette deg inn i mulighetene – og se etter en løsning som er perfekt for akkurat deg.