En nybegynners guide til Hi-fi: hva trenger du i et Hi-fi-system?


På mange måter var det kanskje enklere å definere hva som burde inngå i et lydsystem på 70- og 80-tallet. Mange husker de klassiske komponent-systemene, med en platespiller på toppen. Selv enklere systemer i en enhet, var ofte designet for å ligne på disse.

Det er ikke umulig å bygge opp et slikt system den dag i dag, enten med brukte eller nye komponenter. Noen deler, som kassettspillere, kan det være best å kjøpe brukt grunnet enten kvalitet eller at de helt enkelt ikke produseres lenger, andre finnes det fortsatt gode eller svært gode nye alternativer til.

Hva er målet ditt med et Hi-fi-system?

Men før vi kommer så langt, er det lurt å ta et par steg tilbake og spørre seg: hva er målet ditt med et Hi-fi-system? Det finnes ingen rette eller gale svar her:

Retro lydopplevelser

Kanskje ønsker du å bygge et system for mer retro lytteopplevelser, inkludert både platespiller, CD eller kassett. Digital lyd er muligens ikke en faktor for deg i det hele tatt, og du klarer deg uten Spotify eller Tidal.

Moderne komponentsystem

Du ønsker å bygge et skikkelig system med alt av integrasjoner med digital lyd, samtidig som du får all fleksibiliteten som følger med spesialiserte komponenter som separate forsterkere og CD-spillere.

Enkel fleksibilitet

Hovedmålet ditt er god lyd, og du har ingen sterke følelser rundt teknologien. Det viktigste for deg er at du får enkel tilgang til musikken, kombinert med god kvalitet på lyden – og kanskje fleksibilitet i forhold til hvor du lytter.

Strategier for hvordan du skal bygge opp lydsystemet ditt

Det er ikke veldig overraskende at de ulike alternativene over fører til helt ulike strategier for hvordan du skal bygge opp lydsystemet ditt. Derfor er det også så viktig å tenke godt over det før du begynner å kjøpe deler. Det kan også være lurt å ta en tur innom en spesialforretning, for å se på både nye og brukte komponenter i ulike prisklasser.

Svært kort forklart vil de tre ulike behovene skissert over lede deg i retningen av løsninger som disse:

Kjøp klassisk utstyr brukt

Å gjenskape et lydanlegg fra 70- eller 80-tallet kan være både spennende, interessant og gi en unik lytteopplevelse. Det finnes mye brukt utstyr, som kan levere mye ut av de klassiske kassettene og LP-platene. Hvis du går for dette alternativet, kan du følge den «klassiske» oppskriften med komponenter som forsterker eller receiver, platespiller, kassettspiller, eventuelt egen equalizer og selvfølgelig gode høyttalere.

Moderne nye komponenter

Hvis du går for en moderne løsning med komponenter, er du egentlig ikke alt for langt unna det første alternativet. En forskjell er at du ofte kan erstatte flere avspillingsenheter med en komponent, for mottak og behandling av digital lyd. Legg merke til at mange av komponentene i denne kategorien er i en ganske høy prisklasse, og du sparer sannsynligvis ikke penger sammenlignet med å kjøpe gode brukte komponenter.

“Bare” en DAC og noen høyttalere?

Hvis hovedønsket ditt er god lyd i fleksibel form, er det ofte nok med en god DAC og bra høyttalere og hodetelefoner. DAC betyr «Digital-to-Analog Converter», og i en verden der hvilken som helst mobiltelefon eller PC kan levere en stabil og god digital datastrøm, er den det eneste du trenger mellom lydkilden og selve høyttaleren eller hodetelefonene.

Som du ser finnes det altså ikke noe fasitsvar på hva som gjør et lydsystem til et Hi-fi-system, det er i stor grad avhengig av hva formålet ditt er. Husk også at det ikke finnes noe rett eller feil, uansett om det kan fremstå slik på mange forum og nettsider.