Slik bygger du det perfekte retro lydsystem


Med teknologiske fremskritt er alt i endring. Vi betaler regningene våre på smarttelefonene våre, vi er i stand til å bruke Betfair for online betting når vi vil, og streame musikk uansett hvor vi er. Markedet for lydprodukter er i dag helt dominert av digitale løsninger, med strømming og trådløse høyttalere som sentrale elementer. Mobilt lyd i form av mobiltelefoner og mer eller mindre gode hodetelefoner, er også noe som preger markedet.

Det finnes dog en motreaksjon, der mange drømmer seg tilbake til en tid med platespillere, kassetter og kanskje til og med FM-radio. I dag er dette ikke en bevegelse for bare spesielt interesserte, spesielt platespillere selges av mange av de store forhandlerne og det finnes et respektabelt utvalg av nye utgivelser på vinyl.

Kjøpe nytt eller brukt?

Det første du bør avgjør hvis du vurderer litt mer retro komponenter, er hvorvidt du skal kjøpe nytt eller brukt. Det er ikke noe rett og galt her, men ulike strategier:

-Hvis du kjøper nytt, kan du få tak i både platespillere av svært god kvalitet og dessuten kanskje få fordelene som følger med moderne tilkoblingsmuligheter. Det er få som vil argumentere for at platespillere som lages i dag er dårligere enn de fra 80-tallet.

-På andre områder kan det være vanskeligere å finne gode nye komponenter. Dette gjelder for eksempel kassettspiller. Der er det ikke en tilsvarende gruppe med entusiaster som har holdt liv i markedet, så det er enighet om at de komponenter som kan kjøpes i dag ikke er like gode som solid bygde kvalitetsdeler fra noen tiår siden

-Hvis du kjøper brukt får du gleden av å restaurere og gi ting som kanskje skulle kastes et helt nytt liv. Dette er en hobby i seg selv, i tillegg til det å faktisk høre på musikken.

-Samtidig er det praktisk for deg som virkelig ikke er interessert i å skru, bytte komponenter og lodde, å bare kunne kjøpe noe nytt med garanti.

Hva trenger du i et retrosystem?

Hvis du går for den klassiske modellen med stablede komponenter, kan du bygge opp et system etter hvert.

-Høyttalere og en forsterker eller receiver, er minimum av hva du trenger for å i det hele tatt få lyd i systemet. Det finnes nok av overganger, som gjør at du også kan koble moderne lydkilder som Spotify til systemet. Bruk gjerne en god DAC, for å få et best mulig analogt signal.

-Det mest naturlige neste steget, er for mange en platespiller. Dette er en komponent som det er relativt trygt å kjøpe brukt, i og med at det er enkelt å skifte stift og andre slitedeler. En risiko, som også gjelder flere andre komponenter, er slitte reimer. Dette kan gjøre at lyden oppfører seg svært rart.

-Det som kommer etter dette, er ofte en kassettspiller eller CD-spiller. Det må erkjennes at kassettspillere er for spesielt interesserte, det er vanskelig å argumentere for at kassetter tilfører noe spesielt hva gjelder lyd. CD-spillere er det også noen som har et litt ambivalent forhold til, det handler jo om digital lyd på et fysisk medium. Det er usikkert om det da egentlig er så interessant, sammenlignet med heldigitale løsninger som Spotify og andre strømmetjenester.

Hvis du bygger en løsning selv på denne måten, bør du ta din tid og gjøre selve prosessen til en opplevelse. Vær også forberedt på noen nedturer underveis, i form av kjøp som ikke helt blir som forventet eller komponenter som ikke helt klarer overgangen til et aktivt liv. Hvis du engasjerer deg i forum og grupper på nett, kan du både få mye hjelp og gode innspill.