Slik påvirker teknologien hvordan vi lager musikk


Mennesket har alltid laget musikk, men hvordan vi gjør det har utviklet seg i takt med både endringer i samfunnet og teknologiske nyvinninger. Noen av disse endringene er helt åpenbare, som at nye instrumenter blir tatt i bruk, men musikken speiler også endringer i samfunnet i stort – også de som er utenfor musikkens verden.

Gjør teknologien det enklere å være artist?

Det er noen som mener at det er alt for enkelt å bli artist i dag. Selv amatører har tilgang til en rekke tekniske hjelpemidler, og det er ikke lenger nødvendig å lære seg å spille et instrument fra grunnen av.

Det finnes en mengde ulike brukervennlige apper, som gjør det enkelt å leke seg med ulike instrumenter og lage en sang på noen minutter. Det er enkelt å komme igang med apper som Garageband eller Songify. Samtidig er det mulig å produsere profesjonell musikk uten tilgang til dyrt og profesjonelt utstyr.

-Såkalt «autotune» brukes nå av både profesjonelle artister og i sammenheng med for eksempel Idol og andre talentkonkurranser. Den som synger må selvfølgelig kunne synge relativt greit til å begynne med, men hvis det er på plass kan et autotune-system korrigere mange små avvik i tonehøyde. Noen mener selvfølgelig at dette er juks, samtidig som etterbehandling i studio har vært vanlig lenge.

-Noen vil også mene at det i dag er mye enklere å få oppmerksomhet. Se bare på artister som Shawn Mendes, Ed Sheeran eller norske Kygo. Uten plattformer som Youtube er det usannsynlig at de hadde vært verdenskjente. Samtidig er det mulig å argumentere for at utfordringen med å komme igjennom til et plateselskap, bare er erstattet med den ekstremt vanskelig prosessen å få oppmerksomhet på nett.

Hvordan påvirker den teknologiske utviklingen selve musikken?

Særlig mot bakgrunn av alle de tekniske hjelpemidlene som er tilgjengelige, er det noen som vil hevde at mye av det som lages i dag ikke er «ekte» musikk. Det fører også raskt til vanskelige diskusjoner om hva som egentlig er musikk.

Det er selvfølgelig på mange måter enklere å omsette sin musikalske inspirasjon til virkelighet i dag, når du kanskje bare trenger noen tastetrykk istedenfor å slite i årevis med å lære deg å spille et instrument. Likevel er det vanskelig å si at dette gjør musikken mindre ekte? Kanskje åpner det opp for at noe musikk blir laget raskere og uten mye omtanke, men hvis den som lager musikken i utgangspunktet har et talent bør det være irrelevant hvordan dette talentet omsettes i musikk som andre kan lytte til.

Det er nesten ingen musikkstil, klassisk musikk er kanskje et unntak, som har stått på stedet hvil i lang tid. Det er ingen som hevder at en elgitar gir mindre ekte musikk enn en akustisk gitar. På samme måte bør det heller ikke være de teknologisk hjelpemidlene, uansett om det er en app eller autotune, som avgjør om musikk som lages i dag er av høy kvalitet eller ikke.

Det som er helt sikkert, er at menneskets trang til å lage musikk er konstant og at vi er svært kreative i forhold til hva vi kan bruke for å lage musikk. Det blir spennende å se hvordan musikken vi hører på om 20 år lages.